Sezóna zberu medvedieho cesnaku je v plnom prúde. Čo takto pripraviť si pesto do zásoby?
Pridal Lívia Daňová Pridané 06.04.2016 11:00:00 Počet zobrazení 2499
Prinášame Vám rady a tipy ako si pochutnať na medveďom cesnaku aj mimo sezóny zberu.
O tejto rastlinke je známe, že sa svojim vzhľadom a štruktúrou listov veľmi podobá na konvalinku. Medvedí cesnak rastie len počas jari a čerstvý si ho môžeme vychutnávať len dva mesiace. Preto si ho i my pripravujeme do zaváraninových pohárov v podobe pesta, alebo vo forme tinktúry do alkoholových fliaš.
Účinky medvedieho cesnaku na zdravie:
- vysoký krvný tlak
- vysokú hladinu cholesterolu v krvi
- aterosklerózu
- hnisavé, baktériami a plesňami napadnuté rany
- celkovo posilňuje organizmus a imunitný systém
- má detoxikačné účinky
- zabraňuje vzniku trombózy a zlepšuje prietok krvi
- kašeľ
- poruchy tráviaceho a vylučovacieho ústrojenstva
- bolesti hlavy
- má protiplesňový, protiparazitálny a protibakteriálny účinok
Príprava tinktúry je veľmi jednoduchá a nezaberie nám veľa času. Pokrájané listy zalejeme alkoholom a po dvoch týždňoch scedíme a prelejeme do sklených fliaš. Tekutinu môžeme používať celý rok na pitie a tiež ňou môžeme potierať postihnuté miesta.
Recept: Pesto podľa Mačingovej
Potrebujeme:
- 250 g listov medvedieho cesnaku
- 100 g soli ( morská, kamenná, himalájska)
- 180 - 200 ml oleja ( olivový, slnečnicový, sezamový či orechový, ktorý pestu dodá lahodnú chuť )
Zmes listov medvedieho cesnaku, soli a oleja rozmixujeme. Vlejeme do pripravených pohárov s uzáverom. Vhodné sú poháre od detskej výživy . Takto uzavreté a uložené na chladnom, tmavom mieste vydržia do ďalšej sezóny.
Do základnej zmesi môžeme pridať – primixovať olivy, orechy alebo aj chili papričky.
Dobrú chuť! ☺
Nový komentár